Навчально-методичний посібник «ФАРМАЦЕВТИЧНА ОПІКА: ЗБІРНИК ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ ТА АЛГОРИТМІВ» проф. О.А. Подплетня, проф. О.О. Нефьодов

Навчально-методичний посібник «ФАРМАЦЕВТИЧНА ОПІКА: ЗБІРНИК ПРАКТИЧНИХ ЗАВДАНЬ ТА АЛГОРИТМІВ» проф. О.А. Подплетня, проф. О.О. Нефьодов

На кафедрі фармакології та технології ліків ОНУ ім. І.І. Мечникова у співпраці із кафедрою загальної та клінічної фармації Дніпровського державного медичного університету підготовлено черговий сучасний навчально-методичний посібник «Фармацевтична опіка: збірник практичних завдань та алгоритмів» (автори – О.А. Подплетня, О.О. Нефьодов).

Посібник «Фармацевтична опіка: збірник практичних завдань та алгоритмів» містить сучасні алгоритми фармацевтичної опіки при відпуску лікарських засобів згідно Наказу МОЗ України від 05.01.2022 № 7 "Про затвердження протоколів фармацевта". Алгоритми фармацевтичної опіки  регламентують взаємодію фармацевта з пацієнтом з метою уникнення неконтрольованого споживання лікарських засобів. Ці алгоритми присвячені симптоматичному лікуванню станів, про які найчастіше повідомляють відвідувачі аптек. Алгоритми фармацевтичної опіки у формі логічних блок-схем описують різні сценарії бесіди фармацевта з відвідувачем аптеки, вони дозволяють належним чином оцінити конкретну проблему пацієнта та надати рекомендації. Саме це є базою для вирішення значної кількості ситуаційних задач, тестів  з поглибленими підходами до вивчення предмету «Фармацевтична опіка».

В навчально-методичному посібнику вміщено сучасну інформацію щодо найбільш вживаних лікарських засобів за відповідними темами, представлено завдання з вивчення механізмів дії, складу, фармакокінетичних особливостей та взаємодії лікарських засобів, необхідних в практичній роботі фармацевта. Автори детально зупиняються на всіх необхідних аспектах вивчення відповідних патологій та їх сучасної фармакотерапії. Це дозволяє здобувачу у повній мірі засвоїти весь необхідний матеріал в процесі аудиторної та позааудиторної підготовки, крім цього полегшує процес навчання за умов кредитно-трансферної системи, сприяє кращому засвоєнню найбільш важливих моментів.

Навчальний посібник складено з урахуванням навчальних програм  з фармацевтичної опіки для здобувачів медичних/фармацевтичних ЗВО ІІІ – ІV рівнів акредитації з напряму підготовки «Фармація»  очної та заочної форми навчання, а також для клінічних фармацевтів, фармацевтів, лікарів-інтернів, фармацевтів-інтернів.

 

Top